Navigation

Completed Projects - 2016

Works to carpark in Strathalbyn

Council is pleased to advise that upgrade work to the car park on the corner of High Street and Grey Street, Strathalbynis complete.  The $97,000 project included sealing the car park, kerbing and creating 15 car parks, including a disability access car park.  Upgrading the car park from an unsealed surface to a sealed surface will increase the number of car parks and improve the amenity of the area for visitors and residents of Strathalbyn.

The works will also include upgrading the adjacent footpath and creating a space for the Kenny Blake Memorial, which will be installed prior to the Kenny Blake Festival (26-28 October 2018.)

This project is a result of the Strathalbyn Traffic, Parking and Streetscape Plan, of which Council undertook significant consultation in 2017, and will be followed by the landscaping and parking upgrade of the Sunter Street Sculpture triangle later in the year.

Sealing of Nine Mile Road

Reconstruction and sealing of Nine Mile Road is now complete.

Nine Mile Road runs between Strathalbyn and Milang, with 5.46km in total length to be sealed. The project was part funded through the State Government from the Commonwealth’s Special Local Roads Program out of the Roads to Recovery Grants ("Fuel Excise Program") for the amount of $900,000.

In addition to the $900,000 Federal Government funding, Alexandrina Council allocated an additional $450,000 within the 2016/2017 Annual Budget towards the project. Council also allocated funds within the 2017/2018 financial year to complete sealing of the full length of Nine Mile Road.

In addition to the above works, asphalt concreting of the Nine Mile Road and Echo Park Road intersection has been completed. This work has been undertaken to provide a more substantial surface for heavy vehicles turning in and out of Echo Park Road.

Milang Foreshore Habitat Restoration Project: Snipe Sanctuary

Council, together with the Milang community and the Department of Environment, Water and Natural Resources, secured funding from the Australian Government’s Coorong, Lower Lakes and Murray Mouth Recovery Project for this exciting project in Milang.

The emphasis of this project is on achieving ecological and environmental outcomes in and around the wetland area, particularly the Snipe Sanctuary. It aims to continue the recovery of native habitat and feeding grounds for threatened migratory birds visiting this important Ramsar wetland, including the Latham's Snipe. It also provides informal education opportunities for locals and visitors, and promotes environmental interest and stewardship.

Latham’s Snipe, is a ‘rare’ wetlands bird listed under the South Australian National Parks and Wildlife Act 1972. This shy little bird, which weighs in at just 200 grams, flies some 8,000km from Russia and Japan to summer in parts of south-eastern Australia, including Milang, before starting the long return journey in March.

So to enhance the summer home of this curious bird, revegetation works led by the Goolwa to Wellington Local Action Planning group, resulted in Milang community groups planting 10,000 new plants around the wetland over the winter period. 

Other works included the installation of pathways, interpretive signage, seating, viewing nodes, a new bird hide and a shelter. The site is culturally enhanced with the installation of a creative sculpture and upcoming mosaic murals.

For more information, please visit the Milang and Districts Community Association website www.madca.org.au/habitat

 snipe 1 snipe 2

snipe 3 snipe 4

Strathalbyn Woodshed

Construction of the new Strathalbyn Woodshed was completed in January 2018. It was officially opened in March 2018. 

Council contributed $305,000 and oversaw the construction of this project to deliver an improved ‘fit for purpose’ community space. Local contractors were engaged to construct the new woodshed.

The Strathalbyn Woodshed has the capacity to serve up to 30 people per session. It also has the opportunity to be open more frequently during the day. Evening sessions are also possible as a result of the relocation. In its previous location, the Woodshed was required to close at noon due to noise restrictions associated with it being in a residential area.

The larger work areas have allowed for the installation of extra woodworking equipment that was previously in storage at various locations, and for much needed extra workbench space. An upgrade of dust collection facilities also improves the working environment.

The new facility is located behind the Strathalbyn Depot on Forrest Road, adjacent to the Strathalbyn Scout Hall and replaces the existing facility behind the Strathalbyn Library.  Council approved the construction of a new Woodshed in July 2012 and approved the location in April 2014.

Please click here to see the Woodshed Plan and click here to see the Woodshed Elevations.

Strath woodshed 1  Strath woodshed 2

Strath woodshed 3  Strath woodshed 4

Goolwa Skate Park  

In 2017, an enthusiastic and committed group of Alexandrina Council staff successfully attained a $40,000 State Government grant to fund the project.  Three local street artists were commissioned to beautify the park using creative and relevant street art, with the aim of preventing crime by deterring unwanted graffiti. 

The application, part of the SA Attorney General’s Department Crime Prevention and Community Safety Grants Scheme, emerged through a research project by Council staff to act on community feedback on a service, project or issue in the region. 

Upon identifying the strong interests and opportunities around the Goolwa Skate Park, the group held a public consultation pop-up event at the park in January 2017.  Opinions and feedback were also welcomed through Council’s MySay Alexandrina online survey, which determined graffiti as one of the main issues of concern.

The consultation process has also prompted improved maintenance of the landscaping and grassed area around the skate park. The ‘Friends of the Goolwa Skate Park’ volunteer group has been established to create ownership and assist in caring for the park.

The commissioned artists held a series of workshops during December 2017 and January 2018 to get ideas and collaborate with users of the park, before undertaking the work in January 2018. See photos of the completed work below.

skatepark 1 skatepark 3

skatepark 4  skatepark 5

Fleurieu Aquatic Centre

The Fleurieu Aquatic Centre opened its doors to the community on 25 March 2017, and an official opening was held on 2 April 2017.

The completion of the aquatic centre comes after decades of investigation and planning, and a 21 month construction period.

The $21 million centre is a joint initiative of the City of Victor Harbor and Alexandrina Council. Funding support came from the Australian Government ($7.5 million), SA Government ($500,000) and a generous land donation from the Wright Family (Beyond Today).

FAC FAC2

Goolwa Terrace and BF Laurie Lane Revitalisation Project

Work is complete on Goolwa Tce/ BF Laurie Lane Project. The $1.15million project, which received $557,125 in State Government funding, included the upgrade of two key tourist areas which are centrally located within the Goolwa township and provide a gateway to the Historic Goolwa Wharf Precinct.

The project involved the upgrade of the Goolwa Terrace/Cadell Street intersection to provide an attractive alfresco dining area and community meeting space, and included the removal of a slipway fronting the existing shops. The slipway was replaced with a vibrant alfresco dining area incorporating seating areas, public art and shade via attractive street trees. The Project also included the upgrade of BF Laurie Lane to provide an attractive and inviting entrance to the Signal Point Complex and other historic buildings. These include the old horse stables (currently occupied by the Goolwa RSL), old police station (currently occupied by the South Coast Regional Arts Centre), Railway Superintendents Cottage (currently occupied by Alex-FM Radio) and Goolwa Wharf Precinct. This was done by constructing a contrasting shared zone within the existing avenue linking to the alfresco dining area and community plazas created at the Goolwa Terrace / Cadell Street intersection.  Streetscape work extended to Cutting Road in front of the Visitor Information Center to improve the pedestrian access and provide a pedestrian crossing point with pedestrian refuge, one of three installed as part of the project.

Off-street public car parking is available on Loveday Street. 

 goolwatce  Goolwa Terrace

 

Goolwa tce goolwa tce

Strathalbyn Rotunda Restoration

Council has completed the restoration of the rotunda within the Strathalbyn Soldiers Memorial Gardens. The rotunda was constructed in 1912-1913 by local carpenter Alexander Caldwell and forms a central focal point within the gardens. It continues to be of high importance and significance to the town both from a historical and social point of view, and is regularly used for weddings and public events.

Elements of the rotunda, which have slowly diminished in quality over time, have been restored back to a high standard using existing styles and colours through consultation between Council and State Heritage.

Landscaping around the edges of the rotunda has provided the finishing touches to this project. The rotunda also includes a new wheel chair access point.

Port Elliot Soldiers Memorial Gardens

The refurbishment of the gardens was completed in August 2016.  The aim was to provide disabled access into the gardens and to beautify by re-landscaping this area of the park. Work was carried out by LJK Project Management.

Facilities Available:

  • Free BBQ
  • Bench Seating
  • Table & Chairs
  • Shelter
  • Beach and Café close by
  • Electricity Access (Available upon request)

**Please note, this area is a Dry Zone seven days a week between the hours of 10pm until 6am.

Port Elliot SM Port Elliot SM 3

 Port Elliot SM 2

Mount Compass Wastewater Treatment Plant - Expansion

The Mount Compass community wastewater system (CWMS) had reached its design capacity. The expansion of the community wastewater scheme, through the construction of a new wastewater treatment plant, will allow for future development within the Mount Compass district. CWMS is a system designed to collect and treat wastewater from properties using a network of common infrastructure. It is designed to collect, treat, re-use and/or dispose of primary treated effluent. Approximately 60 per cent of houses within the Mount Compass township are serviced by the existing CWMS scheme.

Progressive construction photos below.

   

   

Bristow Smith Reserve, Goolwa

The Bristow Smith Reserve Nature Playspace in Goolwa was officially opened on Sunday, 6 December 2015. 

This $600,000 playspace project was jointly funded by the Department of Planning, Transport and Infrastructure and Alexandrina Council.

“The playspace provides a unique regionally significant open space to inspire connection with the local environment and engage local children in creative and imaginative play,” said Mayor Keith Parkes.

“It further provides children with physical, sensory and mentally stimulating play opportunities and allow all children to challenge themselves, irrespective of age and ability.”

The playspace features a 10-metre long restored wooden fishing boat, Parkour elements, water play with a creek bed, sensory wall, climbing nets, basket swings and stepping logs, along with an upgraded beach area, barbecues and shelters.

A number of the sensory elements of the play space have been funded through the generous $50,000 donation by the Fleurieu Philanthropy Foundation. This will include a sensory wall, musical and sound features and interpretive artwork  scattered throughout the playspace. 

 

Children's Bridge, Strathalbyn

The Children’s Bridge located in the Strathalbyn Soldier’s Memorial Gardens was first constructed in 1919 for a cost of 561 pounds. It was originally built with donated funds from Mr William Richardson, a pioneer of the Strathalbyn district. It was his wish to build the bridge as a memorial to his late wife, Margaret Richardson.

The bridge was restored in 1978 when the bridge reached a state of near collapse. Restoration works then was fully funded by the State Governments Unemployment Relief Scheme Grant.

By 2015 this iconic pedestrian bridge required attention to its concrete structure and exposed surfaces to ensure its structural integrity and longevity into the future. Work commenced 23 June 2015 and was officially reopened on 22 September 2015.

    

  

Old Chart Room

Structural repair work on the Old Chart Room is now complete, works where completed to stabilise the corner of the building located on the edge of the adjacent railway line cutting. Before and after photos below. Works completed in August included:

  • removal of the large conifer tree directly adjacent the building
  • installation of temporary props to support the corner of the building
  • underpinning of the corner of the building  
  • construction of a new concrete block retaining wall along a section of the property boundary with the railway line cutting, to halt further erosion.

     

Mount Compass Toilet Refurbishment

The construction work to upgrade the highly used public toilets at Mount Compass commenced in April 2015 and was completed in August 2015. Work included:

  • Removal of existing roof sheeting and replacement with new galvanised corrugated roofing and translucent roof sheets
  • new render and paint finish to the interior and external walls
  • re-exposure and restoration of the existing terrazzo toilet cubicle partitions
  • new wall tiles to the hand basin area, skirting tiles and feature wall tile throughout
  • new hand-basins and toilet suites and connection of the toilet cisterns to the wetlands water supply
  • new lighting and hand dryers
  • new timber slat screens to the ventilation openings
  • new decorative metal gates and new metalwork / artwork featuring local wildlife fixed to the exterior walls.

This work was undertaken by local building contractor Ian Saunders. 

Progressive construction photos below.

               

Signal Point Refurbishment

New dedicated kitchen and toilet facilities have been added to the Signal Point gallery / exhibition space to better cater for functions and events.  These new facilities are located on the eastern side of the building and provide male, female and access / disabled  toilet facilities, cleaners room and a catering kitchen, accessed directly from gallery / exhibition space. 

This work was undertaken by metropolitan building contractor MYKRA Building Services. Works completed 7 August 2015.

      

 

 

Commercial Road Footbridge, Strathalbyn 

The Commercial Road pedestrian bridge has been designed to assist safe passage of pedestrians moving between the central business district and north western Strathalbyn. 

The project undertaken by Civil Tech Pty Ltd, entailed the design and construction of a pedestrian bridge across Dawson Creek, Strathalbyn adjacent to Commercial Road. The works included all abutments footings, bridge works, handrails, associated fencing, kerb and gutter and stormwater management works.  Extended footpath works have been performed, linking the new footbridge via block pavers, to Mill Street. This compliments the neighbouring footpath network adjacent to the Strathalbyn pool.

 

   

 

Milang Institute

The work to replace the non-compliant stair and balustrade to the balcony area to the Milang Institure to meet current fire safety requirements was completed in April 2015. Work included:

  • removal and replacement of existing non compliant timber stair leading from the entrance foyer to the balcony
  • supply and installation of a new steel balustrade behind the existing cast iron balustrade to the balcony
  • removal and infilling of the existing upper level timber door and frame with masonry construction
  • cutting back of existing timber bench seating to the balcony area to accommodate the new wider stair
  • revised structural steel connection details and new concrete strip footing to adequately support the steel framework for the new stair
  • painting of walls, existing doors and windows to the foyer area
  • application of oil finish to the existing timber benches.

 Progressive construction photos below.

           

 

Port Elliot RSL - New Roof

The work to replace the roof and re-paint the foyer was completed in December 2014. Work included:

  • replacement of the existing roof, gutters and downpipes and replaced with new colorbond roofing including new insulation
  • repainting of existing fascia and soffits
  • repair of rendered mouldings to piers
  • installation of new plaster ceiling to foyer
  • repair of existing damp affect walls
  • repainting of walls, ceilings, doors and timber trims to foyer/toilets
  • re-pointing of existing rear chimney
  • relocation of existing downpipes
  • installation of new security system
  • installation of new light fittings to foyer/toilets
  • resealing of glazing to front windows to foyer.

Progressive construction photos below.